AELIX Therapeutics S.L. (“AELIX”), una companyia de biotecnologia en fase clínica especialitzada en el descobriment i desenvolupament d’immunoteràpies contra la infecció pel VIH, ha arribat a un acord de col·laboració en recerca clínica amb Gilead Sciences, Inc. (“Gilead”) una companyia biofarmacèutica que descobreix, desenvolupa i comercialitza medicaments innovadors en àrees de necessitats mèdiques no cobertes. Totes dues companyies avaluaran de forma conjunta productes de recerca propis en un estudi clínic estratègic destinat a aconseguir una cura funcional contra la infecció pel VIH.

A través d’aquesta col·laboració, totes dues companyies duran a terme un estudi clínic, titulat AELIX-003, en què s’investigarà la seguretat, tolerabilitat, immunogenicitat i eficàcia d’un règim compost per la vacuna de cèl·lules T HTI d’AELIX Therapeutics i vesatolimod, un agonista del receptor TLR-7 de Gilead, en individus infectats pel VIH en teràpia antiretroviral.

El vesatolimod és un agonista potent i selectiu del receptor TLR7, que s’administra de forma oral per activar directament les cèl·lules dendrítiques plasmocitoides i que es troba en fase de recerca clínica. A l’estudi AELIX-003 s’espera que el vesatolimod activi l’expressió del VIH en el cos i augmenti la resposta immunitària induïda per la vacuna, conduint així a l’eliminació de les cèl·lules infectades pel virus. Actualment, el vesatolimod està en avaluació clínica per part de Gilead en individus infectats amb el VIH amb supressió viral.

L’immunogen HTI de la vacuna conté regions antigèniques específiques del VIH cap a les quals existeix una resposta immunitària de cèl·lules T enriquida en aquells individus que tenen “fenotips controladors”, que vol dir que poden controlar el VIH en gran mesura sense prendre medicaments antiretrovirals. La vacuna HTI està dirigida a reenfocar la resposta immunitària a llocs especialment vulnerables en el VIH, inclosos aquells virus activats des de reservoris.

L’AELIX-003 és un estudi amb doble emmascarament amb placebo que es durà a terme en aproximadament 90 participants que han iniciat teràpia antiretroviral de forma primerenca després de ser infectats pel VIH. Els participants, que es reclutaran en diversos centres d’assajos clínics d’Espanya, continuaran rebent teràpia antiretroviral en començar l’estudi, i tindran les seves càrregues virals de VIH controlades per sota dels límits de detecció. Després de l’exposició a la vacuna/vesatolimod, tots els participants, sota una atenta supervisió, aturaran temporalment els seus tractaments antiretrovirals per determinar si la intervenció és efectiva per mantenir els seus nivells del VIH sota control. L’inici d’AELIX-003 està previst per a principis de 2019.

Aquesta col·laboració combina l’àmplia experiència de Gilead en el desenvolupament de medicaments antivirals amb la nostra plataforma de vacunes altament innovadora“, va comentar el Dr. Ian McGowan, vicepresident d’Assumptes Mèdics d’AELIX.

El manteniment de la remissió vírica sense teràpia antiretroviral representa la propera frontera en el tractament del VIH. Estem molt contents de col·laborar amb Gilead en aquest projecte, el nostre primer pas per demostrar el potencial del nostre immunogen HTI com la base de règims combinats per al manteniment de la remissió vírica“, va dir el Dr. Lance Berman, director mèdic recent nomenat d’AELIX.

Gilead està compromesa amb la recerca i el desenvolupament de noves teràpies que puguin ajudar a informar de les possibles estratègies de cura per a les persones que viuen amb el VIH“, va dir John McHutchison, AO, MD, Director Científic, Gilead Sciences.”

Aquesta col·laboració reunirà dos agents prometedors en fase d’investigació que ja s’estan avaluant de manera independent en assajos clínics de fase primerenca. Gilead confia en la col·laboració amb AELIX Therapeutics en aquest innovador esforç de recerca clínica“.