Caixa Capital Risc ha liderat la ronda de finançament de 55,2 milions d’euros de Sanifit Therapeutics, empresa biofarmacèutica dedicada al desenvolupament de fàrmacs per al tractament de malalties cardiovasculars relacionades amb la calcificació.

Es tracta de la major operació en la història del sector biotecnològic a Espanya. La ronda de sèrie D consta d’una inversió de 55,2 milions d’euros i d’una capitalització de préstecs per valor de 17 milions d’euros, la qual cosa eleva el total de l’operació a 72,2 milions d’euros.

L’ampliació de capital també ha comptat amb la participació de Columbus Venture Partners i Alta Life Sciences, així com d’un consorci compost pels socis actuals de Sanifit, que inclouen: Lundbeckfonden Ventures (Dinamarca), Ysios Capital (Espanya), Forbion Capital Partners (Països Baixos), Gilde Healthcare (Països Baixos), Andera Partners (França) i altres inversors privats. Després de l’operació, Damià Tormo i Guy Paul Nohra s’incorporen al Consell de Sanifit en representació de Columbus Venture Partners i Alta Life Sciences, respectivament.

Aquesta nova injecció de capital permetrà a la companyia d’accelerar el desenvolupament clínic del fàrmac SNF472, destinat al tractament de l’arteriopatia urèmica calcificant (CUA), també
coneguda amb el nom de calcifilaxis. Aquesta és una malaltia rara d’efectes devastadors, amb una taxa de mortalitat del 55% en el primer any després del diagnòstic.

Sanifit està preparant actualment un estudi pivot de fase 3 per a l’SNF472, que té la designació com a medicament orfe tant per l’FDA (US Food & Drug Administration) com per l’EMA (European Medicines Agency), que es portarà a terme tant a Europa com als Estats Units a partir d’aquest mateix 2019.

Joan Perelló, CEO de Sanifit, ha comentat: “Pensem que aquesta ronda de finançament representa un autèntic reconeixement de la nostra missió, que no és una altra que ajudar als pacients que pateixen malalties cardiovasculars relacionades amb processos de calcificació”. Perelló ha afegit que “estem encantats de poder comptar amb inversors d’aquest nivell, tant a Espanya com a Europa, ja que, al seu costat, podrem avançar més ràpidament en l’estudi de fase 3 que iniciarem d’aquí a poc temps”.

Per la seva banda, Marcelino Armenter, president de Caixa Capital Risc i conseller delegat de CriteriaCaixa, ha assenyalat que “portar a terme aquest tipus d’operacions és una demostració més del creixement i del bon estat de l’ecosistema healthcare espanyol i, amb aquesta lògica, Caixa Capital Risc mantindrà la seva aposta per empreses com Sanifit, amb gran potencial de creixement i un impacte importantíssim en la vida dels pacients”.

Damià Tormo, Managing Partner de Columbus, ha destacat: “És una gran satisfacció donar suport a una operació històrica per al sector biotecnològic espanyol d’una empresa que va sorgir com un spin-off de la Universitat de les Illes Balears i que avui dia és una de les més innovadores del panorama internacional, amb el potencial de solucionar una clara necessitat mèdica no coberta”.