Caixa Capital Risc ha rebut de mans de l’Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (ASCRI) el guardó a la “Millor Operació de Venture Capital” de l’any per la venda de PlayGiga a Facebook. Aquesta operació va ser la primera adquisició el gegant tecnològic a Espanya i una de les poques que ha fet a nivell europeu.

Caixa Capital Risc era abans de l’operació de venda el segon major accionista de la companyia dedicada a oferir un servei de videojocs en streaming, amb un 20% de participació accionarial. L’entrada de Caixa Capital Risc, així com de la resta d’inversors, va permetre que la companyia pogués prosseguir amb el desenvolupament de la seva tecnologia fins a aconseguir la maduresa suficient per arribar a el mercat i ser adquirida per Facebook.

El guardó ha estat recollit per Xavier Álvarez, director de TIC de Caixa Capital Risc, qui s’ha mostrat molt satisfet pel reconeixement: “ens enorgulleix que l’associació que aglutina totes les companyies del sector reconegui amb aquest premi la tasca d’equip que estem duent a terme des de Caixa Capital Risc des de fa molts anys”.

Álvarez ha afegit que “totes les operacions són motivadores, però quan es tracta d’una desinversió com aquesta -que materialitza l’aposta que hem fet per una companyia tecnològica amb un comprador tan rellevant com Facebook- el sentiment d’orgull per part de tot l’equip és encara més gran si cap. Addicionalment, posa de manifest que en aquest país es poden desenvolupar companyies purament tecnològiques de primer nivell”.

Noves inversions i posada en valor d’actius madurs
L’operació de venda d’PlayGiga és un exemple de la intensa activitat que ha dut a terme Caixa Capital Risc al llarg de 2019. En aquest exercici, la gestora de capital risc de CriteriaCaixa va invertir un total de 13,5 milions d’euros en prop de 40 startups. Entre les inversions efectuades destaquen les de Immfly, Validat ID o PsicoSmart Apps a l’àrea de TIC; Sanifit -que va ser la major ronda del sector a 2019- i Medlumics a l’àrea Bio; i Enertika en l’àrea industrial.

Caixa Capital Risc també va ser especialment activa en 2019 en la desinversió d’alguns dels actius més madurs de la seva cartera. D’aquesta manera, la gestora de capital risc ha rendibilitzat la inversió en un total de 20 companyies en l’exercici, assolint un resultat de 16 milions d’euros. Entre les operacions de desinversió, a més de la de PlayGiga, destaquen les vendes de Pevesa biotech, Kompuestos, Codigames, així com la de Bodeboca.

Caixa Capital Risc va vendre la seva participació a Pevesa (29,1%) a l’empresa irlandesa Kerry Group. La companyia especialitzada en la fabricació d’aïllats proteics i hidrolitzats per a la indústria alimentària va esdevenir un referent mundial del sector, després de la inversió de Caixa Capital Risc en 2013.

Per la seva banda, la desinversió en Kompuestos es va dur a terme mitjançant la sortida a borsa (MAB) de la companyia barcelonina. En aquest cas, Caixa Capital Risc tenia una participació deL 12,5% de l’accionariat des de la seva entrada al capital el 2015.

Caixa Capital Risc va invertir en la valenciana Codigames en 2016, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat per desenvolupar nous jocs de la companyia. En 2019, la gestora de capital risc de CriteriaCaixa va vendre la seva participació, que superava el 6% de l’capital social, aconseguint una rendibilitat a la inversió superior al 100%.

Pel que fa a Bodeboca, Caixa Capital Risc va entrar en el seu accionariat el 2014 amb l’objectiu de convertir la companyia pionera de venda privada de vi online a la plataforma líder a Espanya. En 2019, la gestora ha venut la seva participació del 7,55% a l’gegant francès Pernod Ricard.

El 2020, Caixa Capital Risc segueix analitzant noves oportunitats d’inversió, i també posant en valor el seu portafoli amb desinversions en actius madurs, com ara la venda de la seva participació a Northern Mosaic -el pipeline preclínic en oncologia de Northern Biologics- a Boeringer Ingelheim , duta a terme per l’àrea de Bio en el primer semestre del l’exercici.