• L’acte s’inclou en el programa d’acompanyament de Caixa Capital Risc que va acabar amb una jornada d’internacionalització
  • La jornada Innovation leaders meet global startups va reunir més de 170 persones vinculades al emprenedoría i a la innovació

El passat divendres 20 de setembre la gestora de capital Risc de “la Caixa”, Caixa Capital Risc, va reunir al Caixa Forum de Barcelona representants dels tres pols d’innovació més importants del món: Silicon Valley (Estats Units), Tel Aviv (Israel) i Cambridge (Anglaterra). L’acte Innovation leaders meet global startups es va emmarcar dins la setmana de formació dels guanyadors territorials del Premi EmprenedorXXI organitzat per Caixa Capital Risc. En l’acte hi van assistir emprenedors establerts en els pols d’innovació, inversors i figures representatives de cadascun dels tres ecosistemes.

L’acte es va dividir en tres tracks, cadascun dedicat a un dels pols d’innovació. Els encarregats a introduir-los van ser Marcelino Armenter i Carlos Trenchs, President i Director General de Caixa Capital Risc. Abans de donar pas al primer track, Trenchs va encoratjar als assistents a pensar globalment, a internacionalitzar els seus negocis i a establir xarxes de connexió amb el món, cada cop més global.

En el primer track del dia, dedicat a Cambridge la directora del International Business Development CfEL de la Universitat de Cambridge, Yupar Myint, va fer una radiografia acurada de l’ecosistema i va explicar que la Universitat és part indispensable d’aquest ecosistema. El CEO i responsable d’inversions de TTP Ventures, David Gee, va repassar el paper del capital risc en l’ecosistema. Gee va afirmar que el capital risc només té sentit quan una empresa ja té èxit i no quan encara no s’ha descobert si el negoci funcionarà o no. Per últim Ignasi Belda, CEO d’Intelligent Pharma, va parlar de la importància de pensar globalment. Amb només 20 empleats, Intelligent Pharma té clients a tot el món gràcies a la mentalitat global dels seus fundadors. Cambridge ofereix un ambient col·laboratiu, garanties, el paraigües de grans companyies i l’ajuda de grans inversors que no temen i, a més, toleren el fracàs.

El segon track es va centrar en Silicon Valley, el primer pol d’innovació mundial. Per introduir-lo el membre de l’associació San Francisco-Barcelona Sisterhood , Miguel Valls, va oferir una visió ràpida del ecosistema i va destacar que a San Francisco s’estan desenvolupant més de 2.400 projectes. Valls també va alabar la feina que duen a terme les Universitats de Stanford i Berkeley perquè Silicon Valley sigui el primer pol d’innovació per a projectes d’emprenedoria. Per il•lustrar l’ecosistema es va comptar amb la participació de Pepe Agell, directiu de Chartboost, una empresa especialitzada en la monetització de jocs per a telèfons mòbils i tauletes que va aixecar una ronda de finançament de 15 milions d’euros de Sequoia Capital. Agell va afirmar que la clau de Silicon Valley és conèixer als teus socis i clients personalment i establir una bona agenda de contactes des del primer moment. Francisco Palao també va establir la seva startup, IActive, a Silicon Valley. Palao va ressaltar que la única manera d’expandir el negoci és estant a Silicon Valley degut a les oportunitats que ofereix el terreny. Un dels punts negatius es troba en el terreny burocràtic i amb les contractacions de personal. Francisco Palao també va destacar l’alt nivell de la competència, ja que és el lloc del planeta amb més talent concentrat per metre quadrat.

L’última part de l’acte es va dedicar a l’ecosistema emprenedor de Tel Aviv. El president de la Cambra de Comerç Catalunya-Israel, Ignasi Domènech va recordar que fa 50 anys Tel Aviv era un desert i que a dia d’avui és el segon pol d’innovació a nivell mundial superat només per Silicon Valley. El fundador de Startau –el centre d’emprenedoria de la Universitat de Tel-Aviv– Oren Simanian va destacar el paper d’Israel com el segon país del món amb més empreses que cotitzen al Nasdaq, només per darrera dels Estats Units. Per Simanian aquesta és una mostra de que les coses s’estan fent bé al seu país, que a través de l’ensenyança, de les ajudes governamentals i d’una industria proaactiva s’ha convertit en un referent mundial d’emprenedoria i tecnologia. La creativitat de les empreses amb seu a Israel i la presència de grans multinacionals ajuden a entendre el perquè d’aquest lideratge. Una de les empreses amb seu a Tel-Aviv és Nutrino, amb Eduard Ros al capdavant. Ros destaca el conjunt de professionals que ha trobat a Israel i el finançament que han obtingut per tirar endavant el seu projecte com els puntals bàsics de la seva empresa.