”la Caixa” destina 1,8 milions d’euros a la transferència al mercat dels resultats de la recerca científica
Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Marcelino Armenter, director general de CriteriaCaixa i president de Caixa Capital Risc, han presentat avui la segona edició del programa CaixaImpulse, una iniciativa única a l’Estat espanyol que vol impulsar la transformació del coneixement científic originat en centres de recerca, universitats i hospitals, en empreses i productes que generin valor en la societat, tant en empresa derivada (spin-off) com en forma d’un acord de transferència. Els han acompanyat en la presentació Eduardo Rocon de Lima, fundador de Werium Solutions i investigador del CAR de l’Agència Estatal del CSIC, i Teresa Gasull, investigadora a la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol.
El programa es desenvolupa en un moment en què a Espanya la recerca està en una situació òptima respecte del nivell d’excel•lència científica, però presenta certes deficiències en la transferència dels coneixements del laboratori al mercat.
Segons l’informe ASEBIO (Asociación Española de Bioempresas) del 2014, Espanya està considerada actualment com la novena potència mundial en ciències de la vida i la cinquena a nivell europeu en producció científica, i és el país europeu de referència en assajos clínics.
Tal com ha explicat Jaume Giró, «des de l’Obra Social ”la Caixa” creiem que és fonamental que l’esforç, la perseverança i el valor del talent que aporten els nostres científics, amb els que col•laborem des de fa anys i amb els que compartim inquietuds, reverteixi directament en el benestar de la nostra societat. I per això contribuïm amb aquest coneixement i augmentem els ajuts per fer realitat nous projectes».
«Des de Caixa Capital Risc posem els coneixements, els contactes i l’experiència de la gestora al servei d’un objectiu compartit amb l’Obra Social ”la Caixa”: contribuir a la transferència al mercat i a la societat, dels resultats de la recerca. La primera edició ha establert les bases d’un programa de referència a nivell Espanyol que permet als participants maximitzar les possibilitats d’èxits dels seus projectes», ha manifestat Marcelino Armenter.
L’èxit de la primera edició
Els avenços dels 15 projectes participants en la primera edició avalen la iniciativa.
Només en aquesta primera edició, els projectes participants s’han beneficiat de 495 hores de mentoració i assessorament, més de 200 hores de formació i s’han organitzat actes de treball en xarxa (networking) que han generat més de 150 reunions personalitzades.
Els projectes participants en l’edició anterior destaquen la implicació de tota la indústria, que en els seus diferents rols han aportat coneixement i experiència a totes les activitats incloses en la iniciativa. Així mateix, s’ha valorat molt positivament l’orientació al mercat del programa, que permet maximitzar les possibilitats d’èxit, com també la flexibilitat i la personalització per adaptar-se a les necessitats de cada projecte.
«El programa CaixaImpulse ens ha mostrat una perspectiva molt diferent de la del laboratori. Ens ha permès treballar en el repte més important que tenim els projectes científics: transformar la nostra recerca en un producte. I el que és molt important: ens ha ensenyat com, quan i on hem de buscar finançament per dur a terme el projecte», ha comentat Eduardo Rocon, fundador de Werium Solutions.
Teresa Gasull, participant de la primera edició, ha explicat: «CaixaImpulse s’emmarca en l’àmbit de la innovació responsable, que permet apropar els resultats de la recerca a les necessitats reals de la societat amb productes i serveis que millorin la seva qualitat de vida».
Nova convocatòria estatal
Aquesta edició inclou tres novetats respecte la del 2015: augmenta el nombre de beneficiaris del programa, que passen de 15 a 20; s’incrementa l’import de l’ajuda econòmica per projecte, que pot arribar fins als 70.000 euros, i s’allarga el període d’acompanyament, que passa de 6 a 8 mesos.
La convocatòria es dirigeix a projectes de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut, proposats o presentats per centres de recerca espanyols, que siguin propietaris o copropietaris d’actius protegits o en procés de protecció.
A més, rebran un acompanyament de 8 mesos de durada, valorat en més de 300.000 euros, que consisteix en accions de formació especialitzada, mentoració, assessorament expert i esdeveniments per a la generació de contactes de valor en la indústria, els inversores i el mercat, que permetran als projectes participants adaptar la seva proposta de valor a la realitat del mercat gràcies a la retroacció (feedback) constant sobre el seu projecte.
Els projectes presentats iniciaran un procés de selecció que consta de dues fases: avaluació de les propostes a càrrec d’avaluadors de l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut, i del món empresarial; i entrevistes presencials amb un panel d’experts europeus de diferents àmbits: farmacèutiques, escoles de negoci, empreses de salut o biotecnològiques.
Els criteris de selecció es basaran en quatre requisits:
Qualitat de la ciència i de l’actiu: nivell d’innovació, de desenvolupament de l’actiu i estat de protecció de la propietat intel•lectual;
Potencial de l’actiu en el mercat: identificació de la necessitat o el problema que es resol i identificació dels beneficiaris i clients;
Projecte de valorització: objectius i plantejament correcte de les accions que s’han de desenvolupar;
Capacitat de transferència i execució: dedicació i perfil de la persona que participarà en el programa i liderarà la valorització, com també de l’equip complementari;
Impacte social i innovació responsable: grau de contribució a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans o els beneficis generats en el conjunt de la societat.
Els centres de recerca interessats a participar en el programa poden presentar les seves propostes a través d’Internet a www.caixaimpulse.com des d’avui fins al dia 15 de juliol.