• La inversió compromesa amb la companyia es de 1,5 milions d’euros i permetrà avançar en el desenvolupament de fàrmacs per  malalties rares greus.

“la Caixa”, a través de Caixa Capital Risc,  i Inveready Biotech II,  Societat de Capital Risc gestionada pel Grup Inveready, han anunciat avui la seva inversió a la companyia Minoryx Therapeutics, en la seva primera ronda de finançament, a la que s’ha de sumar finançament d’origen públic i inversors de la Business Angels Network de Catalunya.

Minoryx es dedica al tractament de malalties rares o minoritàries, prioritzant les malalties metabòliques d’origen genètic que afecten, majoritàriament, a nens i adolescents.  A través d’una plataforma computacional i d’screening biològic amb tecnologia pròpia anomenada SEE-Tx, la companyia es dedica a descobrir fàrmacs basats en mol•lècules petites que recuperen la funcionalitat d’enzims que són defectuosos degut a mutacions genètiques. Aquest tipus de fàrmacs, que es denominen “chaperones farmacològiques”, han despertat gran interès en la indústria farmacèutica i es presenten com una de les millors alternatives per a malalties que actualment són incurables.

Els recursos d’aquesta ronda d’inversió permetran a Minoryx avançar en el desenvolupament de fàrmacs per tres malalties rares neurometabòliques, fins a completar els estudis preclínics regulatoris requerits per a poder començar estudis clínics en humans el 2015.  Aquestes malalties, d’origen genètic, són de pronòstic molt greu i actualment no disposen de tractament.

Minoryx, fundada el 2011 i ubicada al Parc TecnoCampus Mataró-Maresme, està liderada pel Dr. Marc Martinell, Dr. Joan Aymamí i Dr. Xavier Barril.  El Dr. Marc Martinell compta amb dilatada experiència en desenvolupament de fàrmacs a les empreses Crystax i Oryzon Genomics.  El Dr. Joan Aymamí és investigador de la UPC i ha investigat al MIT, es autor de numeroses patents i va ser fundador de Crystax.  El Dr. Xavier Barril, investigador ICREA de la Universitat de Barcelona,  prèviament va desenvolupar fàrmacs a l’empresa Vernalis (UK) i es l’inventor de la tecnologia  computacional de Minoryx.  Minoryx compta amb la participació del Dr. Nigel Ten Fleming en el consell d’administració. El Dr. Nigel Ten Fleming és fundador de companyies com Athena Diagnostics i G2B Pharma, i és conseller de companyies com Impax Laboratories, cotitzada al NASDAQ.

L’empresa ha llicenciat en exclusiva  la tecnologia patentada per la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, entitats amb les que manté una estreta col·laboració. A més a més Minoryx també col·labora amb grups referents de la Fundació Sant Joan de Déu, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat Politècnica de Catalunya. Igualment, Minoryx lidera un consorci Innpacto on participen Oryzon, PaloBiofarma i Sagetis, i un consorci Eurotransbio on participen les empreses italianes RarePartners  i  CISI .

La inversió a Minoryx representa l’aposta de “la Caixa” i Inveready Biotech II per empreses que desenvolupen tecnologies punteres impulsades per emprenedors amb experiència i clar enfoc a mercats globals de gran potencial.

Market data

Existeixen entre 6.000 i 7.000 malalties rares o minoritàries però sols existeixen tractaments eficaços per el 10% d’elles. A Europa i Estats Units, hi ha més de 55 milions de persones afectades per alguna d’aquestes malalties.

Actualment, de les malalties rares conegudes, el 50% d’elles afecten a nens, els quals en molts casos tenen una qualitat de vida molt baixa i requereixen de tractaments paliatius de cost molt elevat. A més a més, en pràcticament la mitat d’aquestes malalties, els afectats moren abans d’arribar a l’edat adulta.

Encara que en volum el mercat de cada una de les malalties rares es relativament petit, aquest poc generar unes vendes anuals de més de 250 milions de dòlars.

El mercat està dominat per empreses com Genzyme, i Shire HGT, líders en terapia de substitució enzimàtica (ERT) així com Bio Marin i Alexion.  En els últims anys, empreses amb desenvolupaments novedosos en fases clíniques per a malalties rares, han estat objecte d’adquisicions i acords importants com ho exemplifica la adquisició de Enobia per 610 milions de dòlare per part d’Alexion Pharmaceuticals el 2011.