“la Caixa” ha reforçat els instruments de finançament per a empreses innovadores en fases inicials amb la creació d’un nou vehicle d’inversió, Caixa Capital Micro II. El fons, gestionat a través de Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc del Grup “la Caixa”, s’ha constituït amb una dotació inicial de 9 milions d’euros.

L’objectiu de Caixa Capital Micro II, que dóna continuïtat a l’activitat del fons Caixa Capital Micro, és cobrir les necessitats de finançament de companyies que es troben en les primeres etapes del seu desenvolupament. Les aportacions del fons permetran als emprenedors portar el seu producte o servei al mercat per validar el model de negoci, completar l’equip amb el talent necessari i afrontar les primeres experiències de comercialització internacional. Si el desenvolupament és satisfactori, l’habitual és que aquestes companyies puguin accedir a rondes de finançament superior (sèries A o B) i atreure majors inversions.

Caixa Capital Risc estima que la inversió mitjana per companyia a través del nou fons serà de 100.000 euros, vehiculats majoritàriament en préstecs participatius convertibles en capital. En tots els casos, s’afavorirà la co-inversió amb altres agents del sector, com business angels, incubadores i family offices.

Experiència en capital llavor

La creació del nou fons reforça l’aposta de “la Caixa” pel suport a empreses innovadores en fases inicials a través del capital risc.

El fons actual, Caixa Capital Micro, creat el 2011 amb una dotació de 8 milions d’euros, ha analitzat més de 1.200 oportunitats d’inversió en tres anys i ha invertit en 113 empreses innovadores. Segons dades de Webcapitalriesgo.com, a Espanya s’han realitzat des del 2011 413 inversions en empreses en fases inicials, de forma que la participació de “la Caixa” es situa en el 27% de les operacions d’inversió realitzada en aquest segment.

En conjunt, en la seva primera ronda de finançament, les companyies de la cartera han aixecat 30 milions d’euros procedents d’acceleradores, business angels, finançament públic i altres fons llavor, cosa que constitueix un exemple de co-inversió entre els diferents agents de l’ecosistema.

El nou fons Caixa Capital Micro II manté la voluntat d’invertir a tot Espanya i en tots els sectors, amb un focus en tres àmbits que la gestora considera emergents: Ciències de la Vida, Programari, Mobilitat i Internet i Tecnologies Industrials i Nous Materials

Compromís amb l’acompanyament d’empreses innovadores

Amb la constitució d’aquest nou vehicle, la gestora de capital risc de “la Caixa” passa a gestionar un total de sis societats d’inversió amb volum d’inversió total de 112 milions d’euros.

D’aquests, dos fons (Caixa Capital Micro I i Caixa Capital Micro II) estan especialitzats en capital risc per a empreses en etapes inicials. Els altres quatre inverteixen en companyies en fase de creixement, que cerquen rondes de finançament de sèries A i B.

Concretament, Caixa Capital Risc inverteix en empreses de ciències de la vida, amb els vehicles Caixa Capital BioMed i Caixa Innvierte BioMed II; en tecnologies digitals (programari corporatiu, equips de comunicacions, negocis d’Internet i mobilitat), amb Caixa Capital TIC; i en tecnologies industrials (nous materials, sostenibilitat, tecnologia per a processos, etc.), amb el fons Caixa Innvierte Indústria.