• iMICROQ desenvolupa tecnologia per a la producció i comercialització de kits de detecció de patògens i toxines amb aplicació al sector agroalimentari i en diagnòstics clínics.
  • La ronda d’inversió va dirigida a iniciar la comercialització internacional del kit de detecció ràpida de salmonel•la spp (QFast).

 

”la Caixa”, a través de la seva gestora de capital risc, Caixa Capital Risc, ha liderat una inversió d’1,1 milions d’euros en la companyia iMICROQ, una spin off de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. L’entitat financera ha realitzat la inversió a través del seu fons especialitzat en el sector biotecnològic i en tecnologies mèdiques, Caixa Capital BioMed. A més a més, un grup de business angels s’ha sumat a la ronda d’inversió.

iMICROQ es dedica al desenvolupament, a través de tecnologia pròpia, de kits per a la detecció ràpida de patògens i toxines amb aplicacions en el sector agroalimentari i de diagnòstics clínics. La inversió té com a objectiu que la empresa pugui accelerar les seves activitats de validació internacional, proves industrials i de producció per tal d’iniciar la comercialització del kit QFast, per a la detecció de salmonel•la spp en seguritat agroalimentària.

La salmonel·losis es transmet a l’home de forma directa mitjançant la ingesta d’aliments contaminats. Es un dels principals brots epidèmics i afecta, en diferents graus, a unes 160.000 persones a l’any. La majoria es contagien per l’alimentació, principalment d’ous i carn de porc i pollastre.

El mercat de l’anàlisi de salmonel•la (estimat en 2.628 milions d’euros, a nivell mundial, el 2010) disposa de molt pocs mètodes capaços de proporcionar  resultats en un temps de detecció menor de 24 hores.

Els kits que actualment existeixen al mercat permeten obtenir el resultat entre 2 i 5 dies després de la recepció de la mostra al laboratori, el que requereix, a més a més de temps, l’ús d’equips i la intervenció de personal tècnic especialitzats. En canvi, el kit QFast dissenyat per iMICROQ realitza la detecció in situ (a granges, escorxadors, laboratoris de control de qualitat o a la línia de producció), en menys de 24 hores, i sense cap tipus de complexitat tècnica, ja que el kit conté tots els equips, reactius i materials necessaris. A més a més, el preu és competitiu respecte als actuals kits i el mètode de referència.

iMICROQ ofereix també els serveis de laboratori de control de qualitat i microbiològics per a companyies del sector agroalimentari.

Una trajectòria que s’inicia el 2010

iMICROQ, dirigida per Carlos Arias, està promoguda per Ioanis Katakis, Pablo Lozano, Diego Bejarano, Maria Viviana Duarte i Carlos Arias, com a membres de l’equip del Centre d’Innovació Tecnològica ATIC, adscrit a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i integrat a la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya, on es va generar inicialment la tecnologia.

La companyia es va crear l’abril de 2010. Va participar en el programa BioEmprenedorXXI de “la Caixa”, Barcelona Activa i Biocat, una iniciativa dirigida a donar suport a investigadors amb idees de negoci que vulguin crear la seva pròpia empresa en l’àmbit de las ciències de la vida. Actualment, iMICROQ compta amb 15 treballadors i preveu assolir una facturació de 7 milions d’euros el 2016. Amb aquest objectiu, estan dissenyant un pla de comercialització a Espanya i en els principals països europeus, així com en mercats emergents.

El 2012, iMICROQ va ser el guanyador de l’edició dels Premis EmprenedorXXI a Catalunya i va participar en la fase final del guardó, co-atorgat per “la Caixa” i ENISA, que reconeix als millors emprenedors d’Espanya.

Cal destacar el paper de la Unitat de Valorització de la Universitat Rovira i Virgili en l’assessorament i acompanyament al projecte, tan en la protecció de la tecnologia i en la llicència, com en el procés de participació de la Universitat a la empresa.

Igualment, iMICROQ ha rebut l’assessorament de Rousaud Costas Duran i ILV Silver, firmes legals de referència en innovació i emprenedoria.