“la Caixa” ha liderat una ronda de finançament de 2,2 milions d’euros a l’empresa Inbiomotion. La inversió s’ha realitzat a través de Caixa Innvierte BioMed II, vehicle gestionat per Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc de “la Caixa”. El fons està impulsat per “la Caixa” i pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), en el marc del Programa Innvierte, i compta amb la participació minoritària del Institut Català de Finances. A l’operació d’Inbiomotion també participen Ysios Capital, gestora espanyola líder en inversions en el sector biotecnològic, a través del seu fons Ysios BioFund I, i la Fundació Vila Casas, que ja eren accionistes de la companyia.

El doctor Roger Gomis, fundador d’Inbiomotion i un dels investigadors més reconeguts en metàstasi, comenta que: “Estem encantats de tenir el suport de Caixa Capital Risc. Suposa un salt qualitatiu i quantitatiu que permetrà completar la validació clínica i posar el primer producte d’Inbiomotion a l’abast dels pacients”.

“Estem il•lusionats per treballar amb l’equip d’Inbiomotion. El desenvolupament d’assaigs de diagnòstic per a preveure el risc que tenen els pacients de càncer a patir una metàstasi en os suposarà un gran impacte en la pràctica clínica d’aquests pacients”, indica Jose Antonio Mesa, director d’inversions de Caixa Capital Risc.

Inbiomotion és una spin off del Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), centre associat a la Universitat de Barcelona, i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), liderada a nivell científic per Roger Gomis. Gomis és investigador d’ICREA i la investigació que ha donat lloc a aquesta start-up ha estat finançada, en part, per una beca concedida per l’Obra Social de “la Caixa”.

Inbiomotion desenvolupa assaigs de diagnòstic per a preveure el risc que tenen els pacients de càncer de patir una metàstasi a l’os. La metàstasi òssia es desenvolupa quan un tumor que creix en qualsevol altre òrgan del pacient s’escampa a través de la sang, supera totes les defenses de l’organisme i s’implanta a l’os, conquerint-lo. Aquestes solen ser metàstasi altament agressives, doloroses i, finalment, causen la mort del pacient.

El mercat objectiu d’Inbiomotion són els pacients de càncer de pròstata i de mama, en els que l’os és el lloc més comú de metàstasi. Un 75% de les dones amb càncer de mama metastàtic i un 90% dels homes amb càncer de pròstata metastàtic desenvoluparan metàstasi òssia durant el curs de la seva malaltia. Per una altra banda, també ho faran entre un 15% i un 30% dels pacients d’altres tipus de tumors, com el de pulmó, colon, estómac, úter, recte, tiroides o ronyó.

Mètodes de diagnòstic

Actualment, no es prescriuen tractaments complementaris a la quimioterapia per evitar la metàstasi òssia, ja que avui en dia no existeix cap producte de diagnòstic capaç de preveure específicament la metàstasi en os. Un producte com el d’Inbiomotion ajudaria a racionalitzar l’ús de teràpies preventives contra la metàstasi, millorar la pràctica clínica, definir el pronòstic i poder aplicar solucions personalitzades al pacient, així com fer un millor ús dels recursos sanitaris i fàrmacs.

El producte desenvolupat per Inbiomotion, Osteomet, ja ha estat validat en més de 1.300 mostres de pacients de cohorts independents i provinents de múltiples països. La companyia té com a principal objectiu acabar amb el seu desenvolupament clínic i regulatori en els pròxims 2 anys.