“la Caixa”, Repsol i el Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) han invertit dos milions d’euros a l’empresa Scutum, que desenvolupa un nou concepte de scooter elèctric basat en una plataforma elèctrica amb bateries extraïbles i de fàcil transport.

Aquesta tecnologia, patentada per Scutum, evita l’obligatorietat de tenir un punt de recàrrega prop dels vehicles i permet als usuaris d’aquestes motocicletes  recarregar les bateries a les seves llars o oficines. Els vehicles disposen de dos tipus de bateries: una de 16 quilos que es recarrega en 1,5 hores i una altra, de major capacitat, de 25 quilos, que necessita 3 hores de recarrega, amb una autonomia de 80 quilòmetres.

Scutum, que va iniciar les seves operacions el 2011 a Esplugues de Llobregat (Barcelona), ha desenvolupat el primer model de motocicleta amb tecnologia pròpia patentada i amb un sistema de bateria extraïble i de fàcil transport. Actualment, la companyia ja està comercialitzant el model S02, fàcilment adaptable a solucions professionals dirigides a empreses que disposen de grans flotes de motos (missatgeria, correus, repartiment, etc.) i disposa d’un prototip en el que ha validat els components essencials, el model S01, dirigit al públic general. Els nous socis aportaran dos milions d’euros per industrialitzar la producció i llançar la comercialització del nou modelo S01.

L’empresa està liderada per Carlos Sotelo, ex pilot professional i amb experiència comercial en l’àmbit de la mobilitat elèctrica, i un equip de professionals amb una llarga trajectòria professional en la indústria del motor.

Mercat de la mobilitat elèctrica de dues rodes

El mercat de la moto elèctrica està tenint un gran creixement, no sols a Espanya, sinó a tot el món. Les vendes de motos elèctriques han experimentat un creixement notable en els últims anys degut a diversos factors, com el preu (només consumeixen 0,50 euros per cada 100 quilòmetres) i la facilitat de recàrrega, aspecte que s’accentua en els models de Scutum.

Actualment existeixen 200 milions de vehicles de dues rodes al món, dels quals un 2% ja són elèctrics. Totes les previsions apunten a un fort creixement de la quota de motos elèctriques a mig termini.

Sobre Caixa Capital Risc

El fons a través del qual “la Caixa” realitza la inversió a Scutum, Caixa Innvierte Industria, és un vehicle d’inversió creat amb la participació del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), en el marc del Programa Innvierte, i té una participació minoritària de l’Institut Català de Finances. Amb un volum d’inversió total de 23 milions d’euros, el fons inverteix en companyies amb seu a Espanya que operen en l’àmbit de les tecnologies industrials amb un fort component de tecnologia i internacionalització.

La inversió a Scutum és la sisena operació que realitza aquest fons. Actualment, Caixa Innvierte Industria compta en el seu portfoli amb Xtraice, empresa especialitzada en el desenvolupament i comercialització de pistes de patinatge sobre gel ecològic; Pevesa, que desenvolupa proteïnes vegetals mitjançant biotecnologia per a la seva aplicació en l’agricultura ecològica i la alimentació; Forest Chemical Group, que fabrica adhesius industrials termofusibles; Fast Drinks fabricant de llaunes autoescalfables i Stinser, que ofereix una gestió integral de l’acer com a matèria prima a indústries de sectors com l’automoció o els electrodomèstics.

Caixa Capital Risc és la societat gestora d’empreses de capital risc de “la Caixa”, que inverteix en les primeres etapes de companyies espanyoles innovadores que tenen un elevat potencial de creixement, acompanyant-les en les diferents etapes del seu desenvolupament. Amb un volum de 103 milions d’euros, inverteix en el capital d’empreses innovadores a través de 5 vehicles: Caixa Capital Micro, Caixa Capital BioMed, Caixa Innvierte BioMed II, Caixa Capital TIC i Caixa Innvierte Industria.