“la Caixa”, a través del fons especialitzat en ciències de la vida, Caixa Innvierte BioMed II, i CRB Inverbio, a través del seu fons CRB Bio II, han liderat una ronda d’inversió de tres milions d’euros a l’empresa de tecnologies mèdiques vestibles (wearable) Nuubo. Acompanyen aquesta inversió els socis actual, entre els que es troba Fides Capital, principal inversor fins ara, i nous socis minoritaris.

La tecnologia desenvolupada per Nuubo, un innovador sistema que està basat en tèxtils biomèdics de nova generació, simplifica els procediments habituals de monitorització cardiològica. Per tant, permet la lectura de l’ electrocardiograma (ECG) en entorns dinàmics de forma contínua i no invasiva, sense necessitat de cables, només vestint una peça tèxtil.

Per fer-ho, Nuubo disposa d’una plataforma, anomenada nECG DYNAMIC PLATFORM, que facilita la realització i lectura de l’ electrocardiograma de manera ambulatòria. En concret, el sistema patentat per Nuubo està format per tres elements:

  • Una peça tèxtil biomèdica que permet la captura de la senyal electrocardiogràfica sense interferir amb l’activitat diària del pacient.
  • Un dispositiu que registra la informació capturada per la peça de forma continua i que, a més, permet el seu enviament sense cables en un temps real per a que sigui processada.
  • Un software d’anàlisi i visualització que, a través d’algoritmes d’intel·ligència artificial, permeti interpretar tota la informació transmesa pel dispositiu sense fils.

Els dispositius dissenyats per Nuubo permeten la monitorització cardíaca de pacients durant períodes de temps més llargs i sense que l’experiència es torni molesta o intrusiva.

Nuubo, amb oficines centrals a Madrid i amb centre de producció a Paterna (València), té 22 treballadors en plantilla. La companyia, que va iniciar el 2012 les seves activitats comercials, dedicarà la inversió a posicionar-se en els principals mercats europeus, on s’estima superar el milió d’euros en vendes aquest 2014.

El mercat de les wearable medical technologies

Les malalties cardiovasculars són la causa de mort i discapacitat més important a nivell mundial. Són responsables de la meitat de morts a Europa, on l’Organització Mundial de la Salut estima que un de cada vuit homes i una de cada 17 dones morirà abans dels 65 anys per malalties del cor. Són, també, la principal causa d’invalidesa i de disminució en la qualitat de vida i també les que ocasionen les majors despeses en atenció a la salut. Segons l’European Cardiovascular Disease Statistic 2008, les malalties cardiovasculars suposen un cost global a Europa de 192 bilions d’euros a l’any.

Es preveu que les tecnologies sense fils canviaran profundament la qualitat i el cost estructural de la medicina i de l’assistència sanitària actual. En aquesta àrea, la tecnologia de Nuubo pot ajudar al desenvolupament d’una indústria, que, només als Estats Units, s’estima en 96 bilions de dòlars.

La integració de sistemes electrònics en tèxtils electroconductius, àmbit tecnològic desenvolupat per Nuubo, per a la monitorització de paràmetres fisiològics, proporciona una nova perspectiva en el camp de la medicina perquè ofereix noves funcionalitats a un dels materials més quotidians i que representen el 70% dels materials amb el que estem en contacte diàriament: les superfícies tèxtils. Es preveu un creixement del mercat de sensors vestibles sense cables de més de 400 milions de dispositius anuals el 2014. També s’estima que el sector de les wearable technologies generarà un volum de mercat de 3.000 milions d’euros el 2017.