Transplant Biomedicals ha tancat una ronda de finançament de 1,5 milions d’euros, liderada per Kereon Partners i a la qual també hi ha participat Caixa Capital Risc, altres inversors privats i fons procedents de la convocatòria Retos-Colaboración 2015 a dins del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016.

Els recursos obtinguts es destinaran a accelerar el desenvolupament i comercialització del seu primer producte, un innovador dispositiu mèdic de preservació i transport d’òrgans abdominals i toràcics per a transplantaments.

Actualment el transport i la conservació d’òrgans es realitza amb neveres isotèrmiques comuns (tipus pícnic), i no existeix cap mecanisme que permeti preservar en condicions òptimes l’estat de l’òrgan des de la seva extracció fins al seu implant, el que implica una baixa eficàcia i per tant, un increment de despesa a mig i a llarg termini pels sistemes nacionals de salut.

Transplant Biomedicals està desenvolupant una innovadora i singular tecnologia que preveu les lesions que tenen lloc durant el transport dels òrgans que s’han de sotmetre a trasplantament, ja que permet la seva conservació integral, reduint el dany per isquèmia durant un període major de temps.

Aquest dispositiu milloraria els resultats post-trasplantament i conduiria a un millor aprofitament dels òrgans disponibles i amb conseqüència a una reducció en la mortalitat de pacients que esperen ser trasplantats, ja que mantindria en millors condicions que les actuals els òrgans abdominals durant el transport (isquèmia freda) augmentant així la viabilitat d’aquests empelts abans de sotmetre’ls a trasplantament”, afirma el Dr. Joan Rodés, president de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS) i membre del Comitè Científic Assessor de la companyia.

Aquesta nova injecció de capital, ens permetrà accelerar el desenvolupament d’aquesta tecnologia mèdica pionera, tan als hospitals com als laboratoris. El nostre objectiu es iniciar la comercialització del sistema entre 2017 i 2018 i accedir a un mercat que representa més de 160 milions d’euros. Al mateix temps, volem augmentar la qualitat d’òrgans viables que hi ha a tot el món i contribuir, en definitiva, a salvar vides”, explica Ignasi Heras, CEO i cofundador de la spinoff.

L’ús del nou dispositiu comporta un estalvi hospitalari entre un 5% i un 10’% per trasplantament, principalment gràcies a un menor nombre de re hospitalitzacions, disminució de llistes d’espera i reducció del cost de transport per mitjans urgents”, comenta la Dra. Carmen Peralta, Group Leader de l’Àrea de trasplantament de fetge i viabilitat de l’empelt.


Espanya líder mundial en trasplantaments

Espanya és líder mundial en trasplantaments des de 1992 i segons l’informe de Balanç d’activitat de donació i trasplantament de 2014, les dades indiquen que seguirà sent així. L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va superar un cop mes, el 2014, el seu rècord, amb un total de 4.360 pacients trasplantats i una taxa de donació que, per primera vegada, s’eleva a 36 donants per cada milió de persones. Segons les dades de la ONT, un de cada cinc òrgans (21,2%) es trasplantat entre comunitats autònomes.

Més de 60.000 persones a Europa i un milió a tot el món estan esperant un òrgan per ser trasplantat. Una de cada deu persones morirà mentre espera mesos, inclús anys, en rebre un òrgan compatible, amb una disminució de la seva qualitat de vida i sota un èxit post-operatori si ho aconsegueix.

Si bé es cert que el número de donacions augmenta any rere any i en les últimes dècades s’ha avançat espectacularment en tècniques de cirurgia, existeixen poques solucions tecnològiques eficients en la fase de preservació i transport.

Així, del total d’òrgans donats per trasplantament només són viables el 38%, on es critica la òptima preservació de l’òrgan durant la fase de transport entre l’hospital donant i el receptor. Com a resultat, existeix una oportunitat per a nous dispositius mèdics cost-eficients per als hospitals que incrementin la eficiència d’aquest procés.

Sobre Transplant Biomedicals

Transplant Biomedicals és una spinoff de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS) – pertanyent a l’Hospital Clínic de Barcelona i del grup Universitat de Barcelona- Fundada l’any 2014 amb la missió de fer arribar als hospitals, laboratoris i pacients de tot el món solucions innovadores i totalment acords a les seves necessitats en el camp de la preservació i transport d’òrgans, teixits i cèl•lules.

Transplant Biomedicals neix arrel de 20 anys d’investigació en trasplantaments d’òrgans abdominals i toràcics en el grup d’Investigació de la Dra. Carmen Peralta al IDIBAPS.

La companyia va iniciar el seu primer any d’activitat al Parc Científic de Barcelona, un dels clústers biomèdics de major reconeixement a nivell europeu i recentment ha obert les noves instal•lacions al Parc Tecnològic Barcelona Nord, pertanyent a Barcelona Activa. Transplant Biomedicals va participar al programar BioEmprenedorXXI, una iniciativa de “la Caixa”, Biocat i Barcelona Activa que acompanya en la posada en marxa de projectes empresarials en l’àmbit de les ciències de la vida.