Minoryx Therapeutics, companyia especialitzada en el desenvolupament de nous medicaments per a malalties rares o minoritàries, anuncia avui que ha completat una ronda d’inversió Sèrie B de 21,3 milions d’euros, la més important del sector biotecnològic espanyol des de començament d’any.

El fons Fund+ ha liderat la ronda en què també han participat SRIW, SFPI-FPIM i Sambrinvest, així com tots els inversors de la Sèrie A (Ysios Capital, Kurma Partners, Roche Venture Fund, Idinvest Partners, Chiesi Ventures, Caixa Capital Risc i HealthEquity).

“Aquest finançament ens permetrà demostrar el potencial de MIN-102 per a noves indicacions, que inclouen malalties neuroinflamatòries com ara l’X-ALD cerebral (cALD) i diverses malalties neurodegeneratives”, explica Marc Martinell, cofundador i CEO de Minoryx.

MIN-102 és un fàrmac que actualment es troba en un assaig clínic de fase II/III per al tractament de la adrenomieloneuropatia (AMN). L’AMN es caracteritza per una neurodegeneració progressiva que afecta la funció motriu a partir dels 20 anys d’edat i és la forma més freqüent d’adrenoleucodistròfia lligada al cromosoma X (X-ALD), malaltia que afecta 1 de cada 17.000 naixements a tot el món. L’assaig clínic està reclutant, a Europa i als Estats Units, pacients homes adults afectats per l’AMN i s’esperen resultats a finals del 2020.

MIN-102 es a nivel internacional el fármaco más avanzado en desenvolupament clínic per al tractament de l’AMN i, si els resultats de l’estudi actual són positius, podrien conduir a l’autorització de comercialització.

D’altra banda, Minoryx es troba en la fase preparatòria d’estudis clínics addicionals amb el MIN-102, entre els quals un és amb pacients que presenten l’X-ALD cerebral (cALD). La cALD generalment afecta els nens d’entre 2 i 10 anys i a causa d’una inflamació greu en el cervell pot derivar en la mort al cap de 2-4 anys des de l’inici dels símptomes. Avui dia, l’únic tractament possible per a la cALD és el trasplantament de cèl·lules mare hematopoètiques, un procediment molt agressiu que pot derivar en complicacions greus i que només funciona si es duu a terme en les etapes inicials de la malaltia.

Nous nomenaments

Després d’aquesta ronda d’inversió, s’uniran al consell d’administració Philippe Monteyne i Gery Lefebvre, en representació de Fund+ i SRIW, respectivament. Precisament, Monteyne participa aquesta setmana a la fira BioSpain organitzada per l’Associació Espanyola de Bioempreses (ASEBIO) com a conferenciant plenari.
“Philippe Monteyne i Gery Lefebvre seran una valuosa incorporació al consell. La seva experiència i coneixement del sector seran de gran ajuda a mesura que la companyia avanci els seus ambiciosos plans de desenvolupament els propers 18-24 mesos”, diu Khalid Islam, president del consell d’administració de Minoryx.
“Minoryx Therapeutics és una empresa molt prometedora, a l’avantguarda de la innovació en el camp de les malalties rares d’origen genètic amb una gran necessitat mèdica no satisfeta”, remarca Philippe Monteyne. “El seu enfocament únic ens va convèncer del valor que aporta en el desenvolupament de teràpies que tenen el potencial de convertir-se en un estàndard mundial en diverses indicacions del SNC”, emfasitza.
Per part seva, Gery Lefebvre comenta que “estem molt contents de reforçar el vincle entre Espanya i Bèlgica, en particular amb l’ecosistema del Charleroi Brussels South Biopark”.

Sobre Fund+ y Philippe Monteyne

Fund+ (www.fundplus.be) és un fons belga creat per a inversions de capital a llarg termini en empreses innovadores de les ciències de la vida. El fons vol crear valor sostenible per als accionistes, contribuir al desenvolupament d’una posició de lideratge en el sector de les ciències de la vida i generar un impacte social tangible i beneficiós.
El doctor Philippe Monteyne és soci de Fund+. Monteyne ha ocupat llocs d’alta responsabilitat a SmithKline Beecham, GSK i Sanofi. Va ser cap de Desenvolupament Global de Vacunes de GSK durant diversos anys, vicepresident sènior de Desenvolupament i director mèdic (CMO) a GSK Malalties Rares del 2010 al 2012, i vicepresident de R+D de Sanofi a França fins a principis del 2015. Actualment és membre del consell d’administració de diverses empreses de biotecnologia a Bèlgica, França i Espanya. També va exercir de professor visitant de neurologia de la Université Catholique de Louvain (Brussel·les).

Sobre SRIW y Gery Lefebvre

SRIW (www.sriw.be) és una societat d’inversió belga que aposta per companyies innovadores que generin valor i llocs de treball. En el sector de les ciències de la vida, SRIW ha invertit en 38 empreses com IBA, Celyad o Mithra Pharmaceuticals. La seva cartera de productes actual té un valor de 200 milions d’euros.

Gery Lefebvre és gerent d’inversions de SRIW. El 1995 va començar la seva carrera a les finances comercials amb Atradius i més endavant a la banca corporativa a HSBC París. Posteriorment, es va traslladar a Albemarle Europe i a GSK Biologicals on va ser responsable de la gestió de tresoreria i optimització del capital. Entre el 2009 i el 2014, va exercir de director financer de Belgian Advanced Technology Systems. El 2014 es va unir a SRIW i actualment és soci no executiu a diverses start-ups i spin-offs biotecnològiques.

Sobre Minoryx Therapeutics

Minoryx Therapeutics (www.minoryx.com) és una companyia biotecnològica especialitzada en el descobriment i desenvolupament de nous fàrmacs per al tractament de malalties rares o minoritàries amb una gran necessitat mèdica no coberta. El programa líder de la companyia és el MIN-102, que té potencial per a múltiples indicacions del SNC més enllà de l’X-ALD. L’equip de Minoryx està format per experts en desenvolupament i descobriment de fàrmacs amb dècades d’experiència en l’àmbit biotecnològic i farmacèutic. La companyia, fundada el 2011, compta amb el suport d’inversors especialitzats i una xarxa d’entitats del sector i ha aconseguit una inversió total de 50 milions d’euros.

Sobre el fàrmac MIN-102

El MIN-102 és un nou agonista selectiu de PPAR gamma que ha mostrat un perfil superior pel que fa a la penetració cerebral i seguretat. El MIN-102 prevé les principals disfuncions de l’X-ALD (disfunció mitocondrial, estrès oxidatiu, neuroinflamació, desmielinització i degeneració axonal) i té el potencial per tractar tant l’adrenomieloneuropatia (AMN) com l’adrenoleucodistròfia cerebral (cALD). Ha mostrat uns resultats sòlids en diversos estudis preclínics de prova de concepte i es troba en fase clínica II/III. El MIN-102 té la designació de medicament orfe per al tractament de l’X-ALD tant a la UE com als Estats Units.