Barcelona, 3 de gener 2017Transplant Biomedicals, spin-off de l’IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona, ha rebut una injecció de 2,5 milions d’euros liderada per Caixa Capital Risc i Kereon Partners per entrar a fase clínica el seu innovador dispositiu mèdic que ajudarà a millorar la preservació i el transport d’òrgans per a trasplantaments, concretament, de ronyó i fetge.

És la primera ronda d’inversió que es tanca en l’àmbit de la salut a l’Estat espanyol només començar l’any, i la més important fins avui aconseguida per una companyia de dispositius mèdics no diagnòstics. Des de 2014, Transplant Biomedicals, fundada per la Dra. Carmen Peralta i Ignasi Heras, acumula 3,5 milions d’euros aixecats de capital risc.

A més de l’estudi amb pacients, la inversió cobrirà el desenvolupament tecnològic del dispositiu i l’obtenció del marcatge CE “per iniciar les vendes a Europa el 2018” comenta Ignasi Heras, CEO de la companyia amb seu a Barcelona (va iniciar la seva activitat al Parc Científic de Barcelona i actualment està ubicada al Parc Tecnològic Barcelona Nord de Barcelona Activa).

Innovació disruptiva per a trasplantaments

6 de cada 10 òrgans trasplantats fallen per múltiples factors, inclosa la preservació actual en neveres isotèrmiques tipus picnic per la seva baixa eficàcia. Els resultats preclínics finalitzats recentment confirmen que el TB1, nom científic del nou dispositiu de Transplant Biomedicals, augmentarà el nombre d’òrgans aptes per ser trasplantats i l’índex de supervivència dels pacients.

“Hi ha un gran problema d’escassetat d’òrgans. Només el 6% dels pacients que necessiten un trasplantament ho aconsegueixen. És molt necessari incrementar l’eficiència en tot el procés” explica Ignasi Heras. D’altra banda, la qualitat del donant ha disminuït en les últimes dècades: als anys 90 la mitjana d’edat del donant era de 30 anys mentre que avui supera els 60, fet que impacta en una disminució de l’oferta d’òrgans per ser trasplantats i una reducció dels resultats d’aquest procediment.

Les tecnologies mèdiques se solen generar en equips científics i clínics que estan molt a prop dels pacients i, per tant, es coneixen bé les necessitats mèdiques. “Això les fa atractives des del primer moment. A més, tot i que els esforços que s’han de fer per demostrar la rellevància i la utilitat clínica són elevats, el risc tecnològic i regulador, la inversió requerida i el temps de desenvolupament són menors que els associats al desenvolupament d’un fàrmac. Gràcies a això, tant l’impacte en els pacients com l’oportunitat de negoci arriben abans i a menor cost” explica Alex Casta, analista d’inversions de Caixa Capital Risc. Caixa Capital Risc ha donat suport a

Transplant Biomedicals des del seu pas pel programa BioEmprenedorXXI fa 4 anys.

El dispositiu de Transplant Biomedicals és el que es considera un game changer i creiem que aixecarà molt interès tant a nivell mèdic com per part de la indústria i inversors internacionals” comenta Casta. Joaquín Sanz Berrioategortua, soci i director financer i de desenvolupament de negoci de Kereon Partners, també coincideix: “El sector dels dispositius mèdics és un dels que presenta més capacitat de disrupció. El dispositiu de Transplant Biomedicals tindrà un impacte rellevant en el camp dels trasplantaments. El retorn que tenim és doble: humà i econòmic. I en aquest cas, busquem augmentar el nombre de trasplantaments viables i millorar la seva qualitat de vida“.

Origen a l’IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona

La Dra. Carmen Peralta és una de les principals líders mundials en la recerca de la protecció de la lesió hepàtica induïda per isquèmia-reperfusió, que es produeix durant el temps en el qual l’òrgan no rep la sang del donant o del receptor. Després de més de 20 anys investigant al CSIC i l’IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona, la Dra. Peralta va descobrir una tecnologia no invasiva única (patentada) amb un poder de preservació un 400% superior a l’actual gold standard.

“L’origen de la innovació tecnològica de Transplant Biomedicals té una ignició inicial casual com Madame Curie amb els raigs X. Per aquest motiu diem que la Dra. Peralta és la Madame Curie del projecte: la seva dedicació durant molts anys a la recerca i el seu esforç en la millora del procés de trasplantaments, és el que ens ha portat aquí a dia d’avui” explica Berrioategortua. I en aquest camí, per fer el salt del laboratori a l’empresa, “Ignasi Heras es va posar en paral·lel a la Dra. Peralta per crear en un curt període de temps una empresa estructurada, potent i amb projecció no només científica, sinó comercial, industrial i financera“.

L’Estat espanyol, líder mundial en trasplantaments

L’Estat espanyol es líder mundial en trasplantaments amb 1.851 donants el 2015 (un 10% més que el 2014) i 4.769 òrgans trasplantats el 2015 (un 9,4% més que el 2014), segons dades de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Els principals han sigut el trasplantament renal (2.905), hepàtic (1.162) i cor (299). En valors absoluts, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més donacions (256) després d’Andalusia (323). El Clínic de Barcelona lidera el rànquing per hospitals.

Transplant obre una tendència positiva a l’àmbit ‘medtech’ per 2017

Després d’anys foscos, tant en les inversions com en el clima empresarial, “veiem un mercat amb una evolució positiva en inversió, en contractació pública i en transferència de tecnologia” explicaCarlos Sisternas, director de la Federació Espanyola d’Empreses de tecnologia Sanitària (Fenin) a Catalunya. “Les tecnologies mèdiques que es desenvolupen a l’Estat, i especialment a Catalunya, Madrid i el País Basc, seran un focus prioritari per als inversors perquè ens hem situat al mapa de la innovació internacional“. Aquestes inversions passen pels fons de capital risc i per les grans empreses de tecnologies mèdiques que arriben a acords amb start-up tecnològiques per ampliar el seu pipeline.

Carlos Sisternas també remarca que la Generalitat de Catalunya preveu destinar uns 40 milions d’euros fins al 2020 a la compra de tecnologia sanitària innovadora. “Ara cal treballar perquè les pimes, com Transplant Biomedicals, puguin optar a aquesta compra reduint la burocràcia i que el focus sigui la innovació i no només el preu”.

L’ampliació de capital de Transplant Biomedicals és una mostra que cada vegada més s’està aconseguint una transferència més eficient i natural de les universitats, hospitals i centres de recerca a la indústria i, finalment, als pacients. “Aquest és el canvi de model econòmic que hem de dur a terme ja que sinó serà impossible competir amb països emergents per poder mantenir creixements del PIB i generar llocs de treball per a les futures generacions. És l’única forma de diferenciar-nos i mantenir una posició de lideratge internacional” concreta el CEO de Transplant

Biomedicals, Ignasi Heras.